Low tech

Onze maatschappij heeft high tech oplossingen hoog in het vaandel staan. En inderdaad, met high tech kunnen heel mooie dingen gedaan worden. Maar high tech is alleen mogelijk op globale schaal: materialen, bewerkingen en technieken komen van over de hele wereld en vragen behalve veel energie ook veel logistiek. Er hoeft maar een kapitein te zijn die zijn schip in het Suez-kanaal probeert te keren en er blijkt van alles niet meer te krijgen te zijn. Globalisering heeft mooie kanten, maar ook veel lelijke, waarvan ‘gevoeligheid’ er eentje is.

Vanwege de energie- en logistieke afhankelijkheid van high tech spullen, willen we in ons huis de vitale functies in low tech (eenvoudige technieken) uitvoeren. Zelf te bouwen (en repareren) met spullen die eenvoudig te verkrijgen zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is onze houtklover. Deze is zelf gebouwd van oud ijzer, een kinderfiets, een autoveer en een kloofbijltje. Deze is makkelijk te onderhouden / repareren, kost geen externe energie en maakt het kloven van hout een stuk ergonomischer. Een electrische kloofmachine zou dat ook doen, maar daarmee ben je afhankelijk van ingewikkeldere onderdelen en een electriciteitsnetwerk dat in het verleden zeer betrouwbaar was, maar dat in de toekomst niet kan zijn.

Een ander voorbeeld is de Mallejan. Met handkracht kan je hiermee zware lasten (zoals dikke boomstammen) opladen en vervoeren. Op de foto een klein paaltje, maar het gaat om het idee. Ik gebruik hem ook voor heel lange spullen, zoals stalen profielen van 6 meter, houten latten van de houthandel, etc. Ik heb een koppelstukje waarmee je de last aan mijn fiets kan vastmaken en dan is de Mallejan een aanhanger geworden.