Huis

Er zit een heel verhaal achter het hoe en waarom van dit huis. Dus laat ik bij het begin beginnen.

Ons huis in aanbouw, 2017

In 2002 stopte Peter als werktuigbouwkundige in loondienst en begon voor zichzelf als boomverzorger. Dit riep toen de vraag op wat te doen met arbeidsongeschiktheid? Na veel onderzoek, rekenen en afwegen bleek voor hen de meest geschikte oplossing het maken van een potje met geld waarmee ze een jaar moesten kunnen rondkomen. Mocht er iets gebeuren dan heb je wat tijd om te herstellen, om te scholen of wat er ook nodig is om weer verder te kunnen. Toen dit potje vol was, werd er geïnvesteerd in het verlagen van maandlasten: hypotheek afbetalen, isoleren, houtkachel etc. De periode die het potje hen zou laten overbruggen werd hierdoor steeds langer.

Het aflossen van de hypotheek was natuurlijk de grootste klus, maar wel eentje waarvoor we gemotiveerd waren. We werden ons meer en meer bewust van de niet-helpende manier waarop ons geldsysteem is ingericht en wilden niet meer afhankelijk van de grillen ervan. Ook wilden we niet meer zo afhankelijk zijn van fossiele energie en daarmee dus ook van ‘high tech‘.

Toen rees de volgende vraag: hoe willen we eigenlijk leven? Meer autonoom, hoe ziet dat er dan uit? We sloten ons aan bij Ecodorp Brabant en hebben met gelijkgestemden een proefhuis in Boxtel gebouwd: Eco Expo. We hebben daar veel geleerd (hoe het wel moet en hoe niet) en het heeft mij het gevoel gegeven dat ik zelf mijn huis zou kunnen bouwen. We ontdekten dat je een systeem nodig hebt dat helpt gelijkwaardige besluiten te nemen als je met een groep wilt samenwerken. Ik verdiepte me in alles dat te maken heeft met duurzaamheid en dus over waarom ‘duurzame energie’ helemaal niet zo duurzaam is. Maar wat is dan wel duurzaam? Steeds meer facetten van de huidige maatschappij pasten niet meer bij hoe wij wilden leven.

Toen de hypotheek afbetaald was, werd het tijd voor de volgende stap: zelfbouw op een stuk grond om meer zelfvoorzienend, lokaal veerkrachtig en onafhankelijk van banken (en energiebedrijven) te leven. Na jaren zoeken vonden we ons perceel in Wijbosch en zijn we vrij snel met de bouw van ons huis begonnen.

Behalve ons huis bouwen zijn we ook begonnen met voedsel verbouwen, kippen houden, boomgaard aanleggen, oogst verwerken tot iets lekkers of tot iets dat te bewaren is, allerlei low tech gereedschap maken (en gebruiken). Hoe meer we proberen zelfvoorzienend te leven, hoe meer we zien hoe onmogelijk het is om dat met behoud van levensstandaard voor elkaar te krijgen. Daarvoor genieten we des te meer van de luxe die onze tijd biedt.

De oudste liep op zijn tiende vast op het reguliere onderwijs en hij kon gelukkig snel terecht op de democratische school in Veldhoven. Hij knapte er snel op, bracht de sociocratie thuis een paar niveaus hoger en koos duidelijk zijn eigen pad. De andere kinderen vonden het niet eerlijk dat zij wel verplicht werden dingen te doen die ze niet wilden doen, en daar hadden ze natuurlijk gelijk in. Dus na anderhalf jaar, na een gelijkwaardig genomen besluit, gingen er die kinderen naar DOE040.

Komend jaar staan er 17 varkens op de maisakker om onkruid weg te wroeten. Daarna beginnen we met de aanplant van het voedselbos, ruim 1ha. Ook komen er plaatsen voor tiny houses.